Почит пред паметта на жертвите на арменския геноцид през 1915 г. ще може да поднесе всеки силистренец утре от 17,00 до 19,00 ч. в двора на Апостолическата арменска църква „Св. Богородица“, съобщи председателят на църковното настоятелство Екатерина Тодорова.

При строги мерки за сигурност, предвид извънредното положение, хората ще бъдат допускани до мемориала, за да положат цветята си.

По стар арменски обичай ще бъде раздадена глътка мастика, за Бог да прости в чест на угасналите арменски души в края на 19-ти и в първите десетилетия на 20-ти век в резултат на гоненията срещу арменците в рамките на тогавашната Османска империя. Днес потомците им предават спомена за мрачните времена и почитат паметта на жертвите. Този ден е много тъжен и изпълнен с трагизъм за народа ни, коментираха представители на арменската общност.

В Силистра подобни събития за отдаване на почит са започнали в средата на 70-те години, разказаха арменците. Дотогава такива прояви били забранени от властта като превантивна мярка против разваляне на отношенията с Турция. Същото било положението и в Съветска Армения, откъдето започват поклоненията пред паметта на жертвите от геноцида.