Над 600 гости от пет съседни области ще си дадат среща във Втория фолклорен фестивал „Межденско веселие“, който ще се проведе в дуловското село в събота от 9,30 ч.

На сцената в парка инструментални, танцови и певчески умения ще мерят самодейци от Варненска, Русенска, Търновска, Добричка и Силистренска области, съобщи секретарят на местното читалище „Отец Паисий 1940“ Димитричка Денева. До момента за участие са се записали 35 танцови и фолклорни колективи, а индивидуалните изпълнители са 29. Специалният поздрав към зрителите ще бъдат песните на гост-изпълнителите Анелия и Милен Радеви, популярни с авторските си народни песни.

Първият фестивал се проведе на Петровден – 29 юни 2019 г., но пандемичната обстановка през миналата година отложи поредното издание и честването на 80-годишнината от създаването на читалището, сподели кметът на Межден Валентин Костадинов. Самата идея за създаването на фестивала е на откритата сцена в парка на селото да се представят изпълнители на добруджанския фолклор в различните му форми – инструментални, певчески и танцови. Организатори са читалището и кметството в село Межден, подкрепени от община Дулово и дарители. Проявата няма конкурсен характер, но за всички участници са предвидени грамоти и награди.