В предстоящия празничен ден на Свети Николай Чудотворец в неделя почти 2500 жители на община Силистра ще почерпят близки и приятели за здраве и късмет. Стотици пълнени шарани и други риби ще сготвят сръчните домакини.

Най-много в „класацията” на имената, свързани със светеца логично са николаевците – около 880. Съкратения вариант – Никола, носят около 840 силистренци. „Дамските“ производни са повече, като сред тях николините са над 330, следвани от николинките – над 200, а модерните напоследък Никол и Николета са вписани в личните карти, съответно на около 90 и 80 представителки на нежния пол.

В Доростолска митрополия храмовия си празник ще чества единственият православен дом на името на светеца – параклисът „Св. Николай Чудотворец” в Дома за стари хора в Алфатар. Параклисът тази година навърши 9 години от полагането на първия камък и бе построен със средства на бизнесмена Тодор Тодоров.

От около десетина години не е променяна драстично цената на никулденските шарани, коментират продавачи на актуалната тези дни стока. От 6,50 до 7,00 лева е килограмът на празничната риба по пазарите и рибните магазини, като се търсят екземпляри по около 1,5-2 кг.