В Силистра бе проведена пресконференция на тема „Резултати от дейността на Фериботен терминал Силистра и намерения за подобряване на трафика за преминаване чрез него до пристан „Кичу” /Кълъраш, Румъния/”. В нея участваха Мариус Рене Барбу – управител на компанията „Косло Зинка” ООД от град Кълъраш, специализирана за транспорт на стоки и пътници и Владимир Рашков от името на новорегистрираното дружество „Спика фери” ООД, град Силистра, кандидат в конкурса за превозвач от българска страна на Фериботен терминал Силистра.

На пресконференцията присъстваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, както и представители на различни държавни институции – МВР, Гранична полиция, митническите и пристанищните служби и други.

До този момент румънците са инвестирали в работата си допълнително 200 000 евро, а българските им колеги, за да се подготвят като превозвач, са вложили 1 милион евро.

Мариус Барбу и Владимир Рашков отговориха на въпроси на журналистите, както и на присъстващите представители на силистренски транспортни фирми, ползващи услугите на терминала, които на този етап не са доволни от неговата работа, тъй като засега придвижването в двете посоки става бавно.

Владимир Рашков обяви пред присъстващите, че след като българската фирма бъде утвърдена за оператор, ще бъде направено всичко възможно до края на годината скоростта на пътуване да стане по-бърза – 14 км/час нагоре по течението и 20 км/час по течението, със времетраене на един курс съответно от 40 и от 20 минути. Българското дружество вече участва в експлоатацията на терминала от 18 май, извършвайки услуги по транспорт на пътници и товари към „Косло Зинка” ООД.

От своя страна румънският оператор отчете, че за трите месеца, откакто е възстановена работата на Фериботен терминал Силистра, обемът на превозени коли е с 22% повече от предварителния план – според посочените данни става дума за 100 автомобила на ден – общо в двете посоки, вместо поет ангажимент от 80 – също в двете посоки. Увеличено е и работното време – от 6,00 до 23,00 ч. Планирани са още подобрения на условията за превоз на товари и автомобили, при наличие на гаранция, че работата на терминала ще продължи и занапред.

Румънската компания е създадена през 1992 г. в град Кълъраш за осъществяване на речен транспорт на стоки и пътници. От 2000 г. насам разполага с плавателни съдове с различни платформи за транспорт на товари. През 2014 г. дружеството печели обществена поръчка за концесия на фериботна линия „Кичу – Айдемир”. Българската фирма „Спика фери“ ООД е със седалище и адрес на регистрация в град Силистра. Дейността на фирмата при нейната регистрация е превоз на пътници и товари по международни договори. Управител на дружеството е Красимир Рашков, който е с професионална компетентност от 2005 г. и има повече от 30-годишен опит в речния транспорт.