Нетрадиционно тази година, почти “полулегално”, заради националната карантина, протече празникът Бабинден в Силистра. Официалните институции, посещавани всяка година от “хвъркатите бабини чети” предварително отказаха да участват в ритуалите и да приемат гости. Улиците на града останаха пусти от групите на възрастни жени с куклени бебета, шишета с червена ракия и пиперливи песни. Все пак празникът премина по домовете на уважаваните акушерки и бабували жени при спазване на противоепидемичните мерки.

Пожелания за плодородие, здраве и успехи в дома получи и 80-годишната активна самодейка и общественичка Мария Христова. Певици от Групата за автентични песни „Добруджа“ при читалище „Доростол 1870“ и председателят на духовното огнище Маргарита Любомирова посетиха жената в дома й. Ритуалът бе спазен строго и стартира с греяни ракии.

От сутринта и самодейките в народните читалища в селата Айдемир, Йорданово, Казимир, Сърпово, Професор Иширково, Бабук, Българка, Смилец, Калипетрово, Срацимир и Сребърна също пресъздадоха един от най-обичаните български обичаи.

Заради коронавируса и забраненото посещение лекарите и медицинските сестри в АГ-отделението на силистренската болница получиха поздравите за Бабинден по телефона. 13 бебета са проплакали от началото на годината до 21 януари в отделението. „Малък“ бейбибум е имало в края на 2020 г. – през декември в силистренското Родилно бял свят са видели 33 деца.

Силистра е един от първите български градове, в които са работили дипломирани акушерки. Първата българска акушерка със специално образование – Христина Хранова, е работила в края на 19-ти век в Силистра. Тя е възпитаничка на първия курс на Повивалния институт при Имперския университет “Свети Владимир” в Киев. Назначена е в Силистра през 1886 г.

В града по това време има болница, но тя не е осигурявала здравна помощ за родилките. Христина Хранова обикаля по домовете. В спомените на съвременниците си остава като рядко отзивчив човек. Тя допринася много за здравната просвета в Силистренско по онова време. Назначена е в Силистра през 1886 година. Христина Хранова умира в София през 1922 г. на 72-годишна възраст.

Малко известен факт е и, че старият Майчин дом в София, където дълго време се помещава Националният институт за защита на майчинството и детството, е построен с дарение на силистренците Зоя и Георги Бръчкови.