България и Йордания имат отлично партньорство и ще задълбочат двустранното си сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с радикализацията и тероризма. Това е била общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман ас Сафади, които разговаряха днес на “Дондуков” 2, съобщава прессекретариатът на президента. 
България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз, посочил президентът Румен Радев.

Държавният глава е подчертал ефективността и добрите резултати от инициативата на йорданския крал Абдула II т.нар. Процес Акаба, за противодействие на тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията, която е особено важна за региона на Балканите, пише в съобщението.
България и Йордания ще продължат и двустранния обмена на информация и опит в превенцията на радикализацията посочват от прессекретариата. 


Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия изток няма нито един българин, е подчертал на срещата външният министър на Йордания и отбелязал ролята на толерантното българско общество в това отношение. България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример, е посочил от своя страна президентът Румен Радев. 


Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави, също е бил сред акцентите на срещата. Като особено перспективни области са били откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът. 


Президентът Румен Радев е отбелязал и доброто сътрудничеството в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България, за развитието на двустранните отношения.
По време на срещата държавният глава е потвърдил поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време.

Източник: БТА