През последните три седмици се наблюдава много бързо разпространение на коронавируса в Силистренско с изключително висок ръст на новопотвърдените случаи, съобщават от пресцентъра на Областната аминистрация по информация на РЗИ в Силистра.
За последните две седмици заболеваемостта е достигнала 418 на 100 хиляди. Силистренска област е в червената зона по заболеваемост – най-висока в общините Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница. Разпространението е повсеместно, с подчертана дифузност и с бързо формиране на нови огнища – както домашни, така и колективи.
Голяма част от случаите са свързани с участия в колективни или масови събития от различен характер, се посочва в съобщението.
На този етап общо заразените медицински специалисти и работещи в лечебни и здравни заведения са 74.
Анализирайки достъпността на мерките, темпа на разпространение на коронавируса и повсеместното формиране на нови огнища, следва изводът, че все още има немалко хора, които не оценяват риска, подценяват противоепидемичните мерки и усилията на държавата да популяризира прости за изпълнение и достъпни като разход мерки, се казва в съобщението. От изключителна важност е не само институционалният контрол, но и общественият контрол и самоконтролът, смятат специалистите.