Представители на бизнеса от Североизточна България, търгуващи основно с чужбина протестираха в Силистра.  Причината е забраната тировете, които пътуват за Румъния да минават през града.

Протестиращите заявиха, че новият начин на преминаване в северната ни съседка, през фериботния терминал, ги принуждава да чакат на огромни опашки и носи загуба на време и пари за бизнеса.

За да покажат какво се случва с тяхната стока когато трябва да пътуват по-дълги разстояния производители изсипаха плодове и зеленчуци пред сградата областната управа.

Предложението на бизнеса е сухоземната граница да ползват местните и европейски превозвачи. За транзитно преминаващите камиони, да остане единствено преминаването през фериботния терминал.

Областният управител Ели Тодорова заяви, че е събрана цялата информация по казуса и той е представен на вниманието на Министерски съвет.

Направени са предложения за нов граничен пункт по сухоземната граница или промяна в статута на Кайнарджа – Липница, където на този етап е забранено за автомобили над три тона и половина.