Конкурсът за оригинална мартеница “Бели и червени – 2021 г.”, обявен община Силистра и Художествената галерия завърши с изложба в галерията.

Представени са над 1000 мартеници за закичване и около 100 пана, инсталации, ансамбли. Мартеници са получени не само от седемте общини на Силистренска област, но и от Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Свиленград, София, Добрич, Севлиево, Батановци. В конкурса са участвали деца от детски градини и училища, школи по изкуствата, културни институти, приложници, читалищни самодейци, членове на Съюза на слепите, деца със специални потребности и младежи с увреждания.

Най-добрите бяха отличени с награди. Голяма част от мартениците от изложбата ще бъдат подарени на медиците от първа линия в трите болници в областта. Журито с председател директора на галерията Йордан Колев определи 5 колективни и 5 индивидуални награди. Свои награди определиха и председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, кметът д-р Юлиян Найденов и заместникът му Мария Недялкова. Девет отличия ще бъдат дадени от името на Художествената галерия.