Община Силистра, Регионалната библиотека „Партений Павлович“ и Литературно сдружение „Реката и приятели“ обявиха старта на юбилейния, 20-ти Национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“.

Конкурсът е под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и традиционно е посветен на Деня на Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин.

Право на участие имат творци над 18 години. Конкурсът е анонимен. Авторите изпращат голям пощенски плик, съдържащ едно непубликувано и напечатано в 3 екземпляра стихотворение; малък, запечатан плик с лични данни: трите имена, адрес, e-mail, телефон за връзка с автора и кратка творческа биография /дата и място на раждане, публикации/.

Всеки участник може да изпрати само едно стихотворение, посветено на темата за любовта и/или виното. Произведенията не трябва да бъдат публикувани до обявяване на резултатите от конкурса, както и да не са се състезавали в други конкурси. При неспазване на условията кандидатът няма да бъде включен в конкурса.

Краен срок за получаване на творбите: 16.02.2021 г. /валидна е датата на пощенското клеймо/. Адрес за получаване на стихотворенията: 7500, гр. Силистра, община Силистра, ул. “Симеон Велики” 33, стая 314, за конкурса “Любовта е пиянство или пиянство от любов”; за повече информация тел: 086/816 273, e-mail: culture@silistra.bg.

Първата награда е 200 лв., втората награда – 150 лв., а третата – 100 лв. Наградата на Литературно сдружение “Реката и приятели” е 100 лв.

Творбите ще се оценяват от жури под председателството на поета Георги Константинов. Лауреатът на първата награда преди 20 години Ивайло Терзийски и Мариана Стоянова са членове на журито. Планирано е награждаването да се състои на 25.02.2020 г. от 17,00 ч. в зала “Диоген Вичев” на Регионална библиотека “Партений Павлович”. В противоепидемичната обстановка са възможни промени. При невъзможност да се осъществи награждаването в присъствена форма, организаторите ще се свържат с наградените и наградите ще им бъдат изпратени.

Отличените творби ще бъдат публикувани на интернет страницата на община Силистра. – www.silistra.bg.

Конкурсът възниква като идея от група силистренски творци през декември 2001 г. В годините се превръща в национално престижно културно събитие, в което се състезава творческото своеобразие и колоритността на талантите от цяла България, за да стигне днес до 20-тото издание.

В историята на конкурса като председатели на журито са вписани именитите български творци и филолози: проф. Славчо Иванов, Бойко Ламбовски, Валентин Чернев, Валери Станков, Христо Черняев, Надежда Захариева, Симеон Манолов, Любен Дашев и др.