В сряда – 15 юли, едно изненадващо събитие разВЕДРИ много граждани на Силистра, които, прибирайки се вкъщи след края на работния ден, се „натъкнаха” на една нова и свежа инициатива.

„Изскачащият“ парк (POP-UP Park), организиран от СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“,  отправи атрактивна покана към хора от всички възрасти да практикуват спортни дейности на неочаквано място – пред сградата на Бизнес Инкубатора в Силистра. Така, малки и големи бяха провокирани да се движат повече и да преосмислят начина, по който използват градските пространства.

Що е то „POPUP Park“? Паркът представлява временно зелено пространство с  изкуствена трева и цветя; спортни уреди, игри и занимания; кът за отдих с барбарони; място за снимки и др.  Една от мисиите на мобилния парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност. С иновативния мобилен градски парк СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ цели да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално и да провери нагласите на  гражданите за физическа активност в градска среда. За пръв път в България POP-UP Park бе поставен в Пловдив през 2018 г. от Сдружение „БГ Бъди активен“ в рамките на Седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week.

Интересен факт е, че Паркът ще „изскача“ в област Силистра по различни поводи и теми в партньорство с други институции и организации. Подобни иновативни краткосрочни инициативи могат да имат реално въздействие върху хората на града, както и да повдигнат въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

Може би, именно затова и интересът към инициативата на Сдружението беше голям. Много хора се включиха в любими активности – някои решиха да поспортуват, други да отдъхнат, а на по-малките посетители им бяха интересни игрите от близкото минало като „Ластик”, „Плетеница с ръце“ и др. Имаше и занимания с рециклируеми отпадъци – „импровизиран боулинг“ от пластмасови бутилки и чаши и в тях успяха да се включат родители с деца. Благодарение на магазини “Цветелина”, събитието беше още по-зелено и разкрасено с живи цветя.

Свежо лятно настроение създадоха и малките балеринки от “ЛиДенс” с ръководител Лидия Маркарян, които се включиха импровизирано с неимпровизирани спортни умения, пируети, „циганско колело” и др.

Неизменен елемент бяха и кошовете за разделно изхвърляне на отпадъци, като в края на събитието всичко бе надлежно събрано и предадено за рециклиране.