Поредно ценно дарение направи известният силистренец Радослав Марков на Регионалната библиотека в Силистра. Печатни издания с лимитирани тиражи, които не се разпространяват публично, ще могат да четат силистренските посетители на отдел „Изкуство“ в храма на книгата.

Сред даренията са рядък албум за 110-годишнината на Народния театър „Иван Вазов“, годишници за театъра с публикации на известни театрални критици и др.

Това е поредният жест на признателност на Марков към силистренската библиотека и конкретно към отдела й за изкуство. Стотици са печатните издания, грамофонни плочи, музикални дискове и други носители на световните култура и изкуство, които Радослав е дарил. „В детските и младежките ми години, когато нямаше интернет и технологии, отдел „Изкуство“ с богатия си за времето фонд, успя да ме формира като човек и творец, за да съм това, което съм днес.“

Радослав Марков е сред водещите специалисти в страната и Европа в областта на дигиталните кино технологии, един от основателите на най-модерното на Балканите студио за постпродуция „Доли медия“. През 2017 г. президентът Росен Плевнелиев му връчи годишната награда за иновациите в киното, които Марков и екипът му разработват и прилагат у нас и по света.