Кейовата стена под Дунавския парк в Силистра се руши, алармираха за пореден път силистренските медии по сигнали на граждани. Избуялата между каменните блокове растителност не е чистена отдавна. Рушенето заплашва реката да завземе брега.

Всеки ден и туристи разхождащи се по брега на Дунав, и рибарите имат една и съща гледка. Тревите и храстите рушат спойката между камъните на кейовата стена и образуват фуги. Дупки, през които влиза вода, тогава когато се качи нивото на реката, а през зимата и лед. Корените на треви, храсти, че и малки дръвчета бавно, но успешно рушат спойката между блоковете и създават големи фуги. Експерти коментират, че е нужно изкореняване на храстите и запълване на фугите, защото в следващия сезон там ще поникнат нови.

Силистренци си спомнят, че кейовата стена е строена в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век и че някога се е поддържала в идеално състояние.

Всяка година възлагаме на фирмата, която се грижи за зелената градска среда да направи почистване, тази година също, заяви зам.-кметът Тихомир Борачев. „Започваме отново организация на този процес“, допълни той. Но дори и Общината да свърши своята работа, част от кейовата стена пак ще остане непочистена, тъй като се стопанисва от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” в Русе.

А всъщност е нужно по-дългосрочно планиране, което да възстанови кейовата стена в участъците, където се е компрометирана.

Опасенията на рибарите са, че някой ден може да се събори и реката да се разлее, наводнявайки Дунавския парк, а и не само него. Тогава ще са необходими много повече средства за изграждане на нова стена, отколкото за поддържане на настоящата.