Сумата от 1000 лева дариха наследниците на д-р Здравко Горанов на Кардиологичното отделение на силистренската болница за подобряване на условията в помещението за почивка на лекарите. Именно в това отделение колегите на хирурга поели последния му дъх в края на февруари. Известният в града лекар и общественик днес получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Силистра“, съпътствано с почетен плакет и сумата.

На вълнуващото събитие майката на д-р Горанов – доц. д-р Илиана Горанова, също почетен гражданин на Силистра обяви, че богатата библиотека на сина й от специализирана литература по хирургия ще бъде дарена на млад студент по медицина от Силистра, който е също без баща.

За пръв път в историята на връчването на почетното звание тази година то бе отредено и за втори силистренец, също покойния поет и журналист Валентин Чернев, който ни напусна в края на миналата година. Негови представители не се явиха на тържественото заседание на Общинския съвет.

Също за пръв път отличията „За граждански принос“ бяха връчени на рекорден брой получатели. На практика това бяха всички служители на Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Поименните почетни грамоти бяха за 29 лекари, началници на всички отделения в бяха здравното заведение. За нелеката си борба с коронавируса отличия получиха и бившият и настоящият директори – д-р Даниела Костадинова и д-р Васил Славов.

Днешният празник на Силистра – Кръстовден, стартира с Божествена Света литургия в катедралния храм “Св. Св. апостоли Петър и Павел” и водосвет за здраве и благоденствие.

В обедните часове бе проведено тържествено заседание на Общинския съвет. Поздравителни речи произнесоха председателят на местния парламент д-р Мария Димитрова, Доростолският митрополит Яков, кметът на общината д-р Юлиян Найденов, народният представител Петър Димитров, областният управител Ели Тодорова. Поздравления към града поднесе и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. Музикален бе поздравът на Вокално трио „Елмина“.

Празникът бе обявен за ден на отворените врати в Художествената галерия на Силистра и в Природонаучния музей в Сребърна.