Зимното състояние по 505-те километра републиканска пътна мрежа в Силистренска област е овладяно и обработването й продължава с нормални темпове, съобщи началникът на отдел в Областното пътно управление Красимира Колева.

Още в началото на сезона фирмата, която почиства пътищата в областта – „Пътперфект – Т“ ЕАД заредила базите си с необходимите по план 7000 тона пясък, а солта била дори три пъти повече – 3600 тона.

30 машини – песъкари, с гребла и комбинирани от вчера са по пътищата в Силистренско и ги обработват.

Най-рано сняг е започнал да вали вчера в Тутраканско – някъде около 18,00 ч., където и натрупването е най-голямо – около 10 см. В повечето от другите райони снеговалежът е започнал 3-4 ч. по-късно. В часовете преди полунощ е имало сигнали за струпване на тежки товарни автомобили на 2-3 места в областта, но им е помогнато да освободят пътя за останалите пътни превозни средства. Прогнозата е снеговалежът да продължи с прекъсвания до края на седмицата. Същевременно, обаче, в следващите дни метеоролозите предупреждават за рязко падане на температурите. Днешната киша и вода ще се превърнат в лед и поледица. Затова превантивно републиканските пътища ще се обработват с пясък и сол, за да не се образува т.нар. черен лед, допълни Красимира Колева.