В петък стотина силистренци участваха в протеста, организиран от браншовите сдружение на хотелиери, ресторантьори, собственици на заведения и фитнеси в Силистра.

По неофициални данни в този бизнес само в град Силистра са ангажирани близо 900 души, а в цялата област над 2 500. Към протеста се присъединиха и протестиращи срещу ваксините, но не и срещу правото на избор.

Според Милен Делийски, представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, за Силистра мерките не бива да бъдат насочени към отделни бизнеси, а да са повсеместни. “Ясно е, че ще има мерки, че има заразени, ние приветстваме въвеждането на мерки, защото виждаме как умират хора, и ще бъде безотговорно да кажем, че не искаме никакви мерки, но не може те да бъдат насочени само към нас”, заяви Делийски. Той заяви, че “протестът не е политически, а е протест на хора, чиито съдби и начинът им на труд са засегнати”, и каза, че в Силистренско в тази система работят над 2300 души. Според Делийски за сряда се подготвя национален протест, ако не бъдат направени промени.

Представителите на ощетените браншове смятат още, че е трябвало да им бъде даден период от два-три месеца, за да изпълнят условията за работа. В града вече се забелязват кафенета, които са затворили и не работят с клиенти, други отчитат слаба посещаемост. Същевременно други заведения, чийто персонал се беше ваксинирал навреме и изкарал зелени сертификати, работеха на пълни обороти. Техните собственици заявиха, че подкрепят протеста, „но са на работа“… Други откровено нарушаваха новите условия след като разбраха, че до днес няма да има проверки и наказания, а и с надеждата, че рестриктивните мерки ще бъдат либерализирани.