Силистренските рибари негодуват от удължаването на срока за забрана на улова на дунавската скумрия /карагьоза/. Те са готови да стигнат до гражданско неподчинение и в почивните дни да блокират корабоплаването по река Дунав край Силистра, ако не бъде чут гласът им.

Днес те проведоха митинг край една от стоянките в Силистра и прочетоха писмото, изпратено до отговорните институции. Събрана е и подписка с над 40 подписа.

„…Възмущението ни е породено от факта, че в граничната ни съседка Румъния забраната за риболов на всякакъв вид риба е за период от 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 /петнадесет/ дни, а именно от 20 април до 4 май, а в България с издадената допълнителна заповед забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни.

От години се говори за уеднаквяване на сроковете на забраната през периода на размножаване на пролетно-лятно развъждащите се риби в р. Дунав, но и до днес това не е сторено. Недоумяваме защо в двете държави, които са равноправни членове на Европейския съюз не може да се постигне договореност по отношение на тези срокове.

Потърпевши в крайна сметка сме ние – рибарите откъм българската страна на реката, които трябва да спазваме забраната, а от другата страна – на Румъния се риболува.“, пишат рибарите.

„Нашето искане е да преразгледате становището си и да отмените Вашата заповед от 30.04.2020 г. в частта на карагьоза /дунавската скумрия/, като се съобразите с това, че двете държави граничат с една река и не може само едната да използва рибните ресурси на реката, а другата да се грижи за запазване на биологичното разнообразие“, категорични са рибарите.

Подписката им и протестното писмо са изпратени до Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ и Министерството на земеделието и храните с искане за отпадане на допълнителната забрана. Апелът на рибарите е съгласуван и с колегите им от Белене и Никопол. Приложена е и извадка от румънското законодателство за риболова в участъците на Дунав.