Силистра е последният дунавски град на България, но и един от първите, заселени по поречието на древната река. Дуросторум, Дръстър, Силистра са само част от популярните имена в историята, които очертават възхода на града през вековете. Затова реката и красотата й винаги са вдъхновявали хората да търсят доброто и да постигат висоти в морала и отговорностите към града и бъдещето му.

По идея на общинския съветник от „Демократична България“ адвокат Златко Куртев се организира конкурс за най-добър фотос на залезите над тихия бял Дунав, в който се включиха десетки аматьори и професионалисти – граждани и гости на Силистра. Специално жури отбра най-добрите 31 творби и ги направи достояние на всички, показвайки ги в изложба ”Дунавска приказка” в залата на Регионалната библиотека ”Партений Павлович”.

Единодушно от участниците в изложбата и неформалната организация ”Рицари на доброто” с председател Милка Димитрова и секретар Маргарита Любомирова, бе взето решение тези прекрасни творби да бъдат дарени на МБАЛ-Силистра с изпълнителен директор д-р Даниела Костадинова и конкретно на нейното отделение ”Ортопедия и травматология”.

Вчера „Рицарите” се заеха дарението на силистренци да достигне своите адресати. Картините бяха връчени на колектива, а началникът на отделението д-р Мирослав Кардашев получи личен дар от участник в изложбата. От името на „Рицарите” инж. Димо Мирчев, рицар на годината за 2017 и 2018 г, връчи почетния златен медал на д-р Петър Дончев, който отдавна е емблема на отделението, а адвокат Златко Куртев поздрави целия колектив с постигнатите трудни успехи в напрегнатото неспокойно ежедневие.

Бяла орхидея беше връчена на старшата сестра Донка Вълева като чиста и бяла благодарност за безкористния всеотдаен труд на медицинските сестри. Д-р Даниела Костадинова, която получи специален Поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев, сподели, че МБАЛ Силистра е образец с победата си над пандемията с коронавируса, защото взетите навреме мерки и отговорността на целия медицински персонал са снижили заплахата само до 5 случая, от които само един с летален изход. Изключителната самоотверженост на лекари, медицински сестри и обслужващ персонал, пословичната работоспособност и грижата за всеки, потърсил помощта на болницата са разковничето, което е намалило до минимум опасността от заразата – с тези си качества и прояви МБАЛ-Силистра се нарежда сред най-добрите болнични заведения в страната.

От името на учредителите на „Рицари на доброто”, които на 24-ти май отбелязват своята десетгодишна дейност, бе отличен и най-щедрият неин рицар – д-р Петър Дончев, който по традиция става ОТЛИЧНИК на рицарите, а от Лондон като дар за доктора беше изпратен специален дезинфектант – какъвто ползват колегите му в Кралската болница на Великобритания.

Идеята на адвокат Златко Куртев да се дари красота за хората, които страдат – приковани на леглата си, беше финализирана и ще стопли стените на отделението по Ортопедия и травматология. Предложение на Рицарите е такъв конкурс да стане традиция и великолепните слънчеви залези и изгреви да украсят коридорите на училища и обществени сгради. Да даряват добро и красота е по силите само на онези, които сами познават какво е да си сам, отчаян и лишен от подкрепа, затова „Рицарите на доброто” вървят по своя избран път с желанието си да продължат и в следващите поне 10 години – докато има някой, който се нуждае от подкрепата на приятел!