Само 22% от педагозите и 14% от обслужващия персонал в силистренските училища, детски градини и извънкласни форми на обучение, са пожелали да се ваксинират, съобщиха от Регионалното управление по образование /РУО/. 319 педагози от общо 1438 и 99 от персонала от общо 705 души ще си сложат ваксини, като им дойде редът. Според началника на РУО д-р Габриела Миткова ниският процент на желаещи да се ваксинират от сферата на образованието повтаря общата тенденция в обществото като цяло. Освен това много от работещите в този бранш в областта вече са преболедували коронавируса, но статистика колко са те няма.

Две седмици след възстановяване на присъствените занятия на учениците от първи до четвърти клас 3236 от тях са на присъствено обучение.

6270 ученици от пети до 12 клас са на обучение от разстояние в електронна среда.

В електронната платформа на Министерството на образованието и науката към 15 януари от Силистренско са вписани 11 ученици като контактни. Няма деца и ученици с положителни тестове. Четирима педагози са с положителни тестове, а от непедагогическия персонал двама са с положителни тестове и един е карантиниран като контактен. Посочените деца, ученици и служители са от 10 училища и 13 детски градини.

Родителите на около 60 ученика от началния етап след края на ваканцията са пожелали да се възползват от индивидуалните възможности за обучение от разстояние в електронна среда с разрешение на началника на РУО или по здравословни причини, допълни д-р Миткова. По този начин са можели да се предпазят семейства, които имат своите съображения и не са желаели децата да тръгват на присъствени занятия.