От Тутракан днес стартира 36-ият традиционен национален поход “По стъпките на четата на Таньо войвода”.

Проявата е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който е изпратил поздравителен адрес до походниците, съобщи д-р Анатолий Кънев – председател на Културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”. Дружеството е основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на Министерството на образованието, музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Заради епидемичната обтановка по целия маршрут от Тутракан през село Пожарево, Исперих, Разград и Попово ще преминат само организаторите. Но в отделните населени места ще има посрещачи ученици и общественици.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.