Милиони евреи в синагогите по целия свят се молиха заедно със Софийския равин и на цяла България Йосеф Соломон пред гроба на еврейския светец Елиезер Папо в Силистра.

В молитвата за здраве участваха и членове на еврейската общност от столицата, пристигнали в града. Религиозната служба против коронавируса бе предавана онлайн по целия свят.

Равин Елиезер Папо умира в Силистра преди около 200 години по време на холерната епидемия, но спасява много от населението на града. Противоепидемичните му мерки, прилагани в началото на 20-те години на 19-ти век по-късно се прилагат успешно от османската власт в България. Елиезер Папо е един от най-почитаните светци в еврейската религия, защитник на болните и бедните. Книгите му и досега са настолни четива на равините по целия свят. По време на службата равин Йосеф Соломон заяви, че се обсъжда обща религиозна церемония на всички вероизповедания в България против световната пандемия.

Равин Елиезер Папо е роден през 1785 г. в Сараевo, преселва се в България през Румъния и става равин на Силистра. Папо е почитан и до днес – неговият гроб е място за поклонение на хиляди евреи, които пътуват от Израел и други страни. Папо, който преди пристигането си в Силистра е главен равин на Букурещ, е автор на книгата „Пеле Йоец“, в която обсъжда мусар (етика) за ежедневието на евреите.

Елиезер Папо е застъпник за благочестие и преданост към Божиите заповеди, без да се отдава твърде много внимание на светски неща, като парите например. Той подчертава, че е жизнено важно човек да се придържа към отдавна установените от равините традиции.