Апел за солидарност между участниците в пътното движение отправиха мотористи от Североизточна България на месечното си събрание, чийто домакин бе силистренският мотоклуб „Свободните мотористи“.

Сбирката на любителите на двуколесните возила съвпадна с откриването на мотосезона на местния клуб, коментира президентът му Теодор Симеонов. В Силистра пристигнаха представители на всички клубове от Североизточното мотообщество – от Варна, Русе, Добрич, Шумен, Разград и Търговище. На срещата се обсъждаха общи задачи и цели на клубовете, основните от които са приобщаване на младите мотористи и възпитанието им да бъдат по-отговорни на пътя. „Нормално е всеки млад човек да мине през периода на бунтарството, но днес машините са много мощни и младата психика не винаги успява да озапти стотиците конски сили и да прецени актуалната обстановка на пътя“, заяви Теодор Симеонов.

На срещата отново бе поставен въпроса с опазването на мотористите чрез монтирането на двойни мантинели по невралгичните пътни участъци, както в градовете, така и по пътищата. Особено актуален е проблемът във Варна по широките пътни артерии. Според Симеонов в градската част на Силистра няма подобни участъци, но такива съоръжения трябва да бъдат монтирани на изхода от Айдемир, на пресечката на околовръстното шосе с пътя за Варна и други места по републиканската пътна мрежа в областта.

Тази година мотосезонът на „Свободните мотористи“ бе открит за шести пореден път, като заради коронавируса инициативата бе отложена с два месеца заяви Теодор Симеонов. Пандемията попречила на клуба да осъществи поредната си благотворителна акция в полза на болните деца навръх празника им – 1 юни. Но клубът ще продължи с тези инициативи и наесен ще бъде издаден годишен календар, приходите от които ще бъдат отделени за силистренските деца с нелека съдба. Първата им такава проява бе благотворителната акция по набиране на средства за Центъра за комплексно обслужване на децата с увреждания и хронични заболявания, когато бяха събрани над 1000 лева. Миналата година клубът дари уред за рехабилитация на деца с увреждания на долните крайници.

След официалната част и събранието почти 200 двуколесни возила превзеха Силистра в следобедните часове. Според специалисти по моторите стойността на машините е била почти 2 милиона лева. В импровизираното мотошоу можеха да се видят екземпляри от по 7-8000 лева до произведения на изкуството по 50-60000.