30-часова блокада на Граничния контролно-пропускателен пункт край Силистра започва на 20 ноември, петък, в 12,00 ч. и ще продължи до 18,00 ч. в събота, 21 ноември, съобщи председателят на фондация „Човек, природа и здраве“ д-р Недко Белев.

Това ще е поредният, но най-продължителен изблик на гражданското недоволство против преминаването на тежкотоварните автомобили през града в продължение на 4,5 години, заяви д-р Белев. По думите му и държавната власт е сред организаторите. Общинската власт и полицията ще получат известия за намеренията на съгражданите си. С логистична подкрепа и осигуряване на денонощния протест ще участват и политическите партии в града.

Последният протест в Силистра бе на 27 октомври с участието на всички власти и партии. Два дни по-късно междуведомствена българо-румънска комисия трябваше да реши дали да бъде пуснат в действие Фериботния комплекс край Айдемир. Румънските собственици на плавателните средства през реката декларираха на пресконференция, че са готови корабите им да бъдат пренасочени към него и да обслужват ТИР-овете.

Никаква информация няма от тази комисия, поредна в годините на тормоза.