Кънчо Кънев, на 97 години от Силистра и Господин Данев на 98 години от Малък Преславец са единствените живи ветерани от Втората световна война в Силистренско. Техните имена с уважение бяха съобщени от председателя на Областния съюз на ветераните в областта Стоян Колев пред Стената на славата, издигната в Мемориалния комплекс, посветен на 31-ви Силистренски „Железен“ полк.

Самите те, поради годините си, не успяха да присъстват на честването на 76-годишнината от освобождението на Европа от фашизма. И може би по-добре, за да не се срамят от отношението на поколението, комуто извоюваха свободата. Вече повече от година пандемията на коронавируса е добро оправдание за липсата на организация, а и за обществено отношение към историческите чествания в Силистра.

Също както на 6 май – Денят на бойната слава на Българската армия, така и вчера честването бе повече от „камерно“. Отново само местната власт – председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, кметът д-р Юлиян Найденов с част от екипа си и представители на Областния съюз на ветераните отделиха от времето си в почивния ден, за да отдадат минута мълчание и положат цветя на почит пред имената на загиналите за свободата ни воини. 12 ваучера за храна от по 30 лева дари общинското ръководство на ветераните и членовете на Съюза на ветераните.

Час по-рано своя венец на признателност поднесе и областният управител Ивелин Статев.

Може би уморени от скорошните избори, или готвещи се вече за новите, пред имената на загиналите силистренци не се появи нито един представител на политическа партия. Липсваха и „благодарното“ гражданство и стройните ученически редици. Случайните минувачи дори питаха какво става край паметника.

„Докато има живи ветерани, участници в боевете на Втората световна война, ще има и Съюз на ветераните, заяви Стоян Колев. В България те са около 1500, но на преклонна възраст и си отиват един след друг. Постепенно в Съюза членове стават техни потомци и съмишленици и може би в скоро време централното ръководство ще реши как той да бъде преименуван“, коментира Колев. На Мемориалната стена на славата са изписани имената на 563 бойци и офицери. Според историци в списъка са 446 души, служили в 31-ви Силистренски полк и убити на фронта, добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена.