Клирът и миряните в Силистра посрещнаха големите християнски празници Лазаровден и Цветница.

Това стана с тържествени Свети литургии, отслужени от Доростолския митрополит Яков в православния катедрален храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел”. Стекоха се множество вярващи, като преобладаващи бяха жените, които тачат особено Цветница. И този път те си носеха цветя и върбови клонки, както в случая повелява традицията.

Лазаровден е моментът, когато Христос възкресява споминалия се Лазар, извършвайки истинско чудо в прослава на делото си. Цветница, наричана още Вход Господен, пък е денят, когато влиза в Иерусалим, посрещнат от жителите му с палмови клонки и с възгласите „Осанна!”.

Двата празника се отбелязват винаги една седмица преди Великден, който тази година се пада на 1-ви срещу 2-ри май.

От утре започва и Страстната седмица, отразяваща делата на Спасителя в Йерусалим през последните дни от живота му на този свят. Всичките дни в нея са назовани велики: Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда и Велики четвъртък /когато е Тайната вечеря/. Следващият ден, петък, се нарича и Разпети, тъй като в него Юда предава Христос на фарисеите и римляните, а те го осъждат и разпват на хълма Голгота, където той издъхва. Това е и най-тъжният ден, изискващ най-строги пости от страна на вярващите, тоест те да бъдат само на хляб и вода. Мъките свършват през нощта на Велика събота, когато в храма започва Светата пасхална литургия, чрез която се посреща Великден. Всички ликуват, защото в този ден самият Христос е възкръснал, доказвайки, че е наистина Божият син и обещавайки вечен живот на повярвалите в него.