Стотина силистренци се стекоха днес в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, за да станат съпричастни към най-новия християнски празник – Събор на Доростолските мъченици.

Сутринта Света Божествена Архиерейска литургия бе отслужена от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Русенския митрополит Наум, градското духовенство, клирици от Доростолска епархия и духовници от страната. Гости на силистренския храм бяха монаси от Черногорския манастир и монахини от Румъния. Песнопенията бяха изпълнени от гостуващата музикална формация квартет “Трисагион”. Доростолският митрополит раздаде свето причастие на всички миряни, спазвали петровските пости.

Силистренци се поклониха пред мощите на Св. Св. Петър и Павел, Св. Дасий Доростолски Св. Преподобна Димитра Киевска и Св. Емелиян Доростолски, а така също и на частица от Честния кръст Господен. Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“.

„Най-младият“ празник в Православната църква ще утвърден преди 4 години по решение на Светия Синод и се чества в третата неделя след Петдесетница. Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици. С благословението на Доростолския митрополит Амвросий е съставена специална Съборна служба на Доростолските мъченици. Всички те са изографисани в параклиса на входа на катедралния храм.

Утре по случай 160-годишнината от освещаването на храма „Св. Св. Петър и Павел“ от 9,00 ч часа ще бъде отслужена Света Божествена Архиерейска литургия от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Русенския митрополит Наум, градското духовенство и гостите за празника.

И в двата празнични дни се отслужва водосвет за здраве и благоденствие, освещава се и се раздава курбан за здраве. Днес той бе рибен, а утре ще е агнешки.

В края на 2014 г. по време на основния ремонт на силистренския храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел” по проект на протосингела на епархията Добри Чаков в преддверието на църквата отвори врати нов параклис. Той бе изграден и изографисан по всички църковни канони, а основният стенопис бе посветен на Събора на Доростолските светци. Параклисът се използва през студените зимни дни при по-малки служби, за да се пести енергия за отопление в голямата зала.