Десетки приятели и колеги на силистренския художник Илю Станчев /1930-2007/ уважиха ретроспективната изложба по повод 90-годишнината от рождението му.

Експозицията бе открита навръх рождената му дата – 13 октомври, в една от залите на Художествената галерия. Инициативата за изложбата е на неговата дъщеря Мариана Станчева и представя 25 творби на автора – от тях 20 са от личната колекция на дъщеря му, а 5 са от фонда на Галерията.

„Илю Станчев беше безкрайно добър и много етичен човек и творец, спомена директорът на Галерията Йордан Колев при откриването. Не говореше много и не се надценяваше, както и не се фукаше с това „колко е голям художник“. Беше скромен и с всички беше в добри взаимоотношения.“

Роден на 13 октомври 1930 г. в с. Сърнец, област Добрич и до трети клас е учил в румънско училище. От малък умеел и обичал да рисува. Заживява в град Тервел, където създава и семейство. Започва работа в читалището на малкия добруджански град като ръководител на куклен театър, като преди това е завършил национален курс по ръководство на куклени театри.

От 1962 г. заедно със семейството си живее и работи в Силистра. Той е един от основателите на самодейния куклен театър в Силистра, където от 1974 г. до пенсионирането си през 1986 г. работи като художник-изпълнител. За дейността си като сценограф в театъра има много отличия за читалищна и културно-масова дейност.

Проектирал е и изпълнявал множество декори и кукли за театралните постановки, както за театъра в Силистра, така и за почти всички куклени театри в Североизточна България – във Варна, Добрич, Разград, Шумен, Русе и др. Член на Дружество Силистра на СБХ. Като живописец рисува най-вече портрети на свои близки, на колеги и др. В колекцията му има също пейзажи и натюрморти. добруджански терени, реката и морето. Творбите му са лирични, в тях се чувства хармонично и колоритно богатство.

Илю Станчев е разпознаваем в своето творчество, защото има изграден свой собствен стил в живописта с модерен за времето си артистичен дух, поради което картините му имат собствен живот. За отбелязване е, че в изобразените от него лица има прилика и характер, личи, че са преживени личностно и съкровено.