С Всенощно петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите, свещенослужителите и енориашите започна снощи църковният празник на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел в Силистра“, който тази година отбелязва 160-годишнина от освещаването си.

Днес Божествена Архиерейска литургия отслужи Русенският митрополит Наум с градското духовенство, клирици от Доростолска епархия и духовници от страната и чужбина. Доростолският митрополит Амвросий бе спешно възпрепятстван е не успя да се включи в тържеството.

Бе отслужен и водосвет за здраве и благоденствие, осветен и раздаден курбан за здраве. В празничните служби на 27, 28 и 29 участие взе музикална формация „Трисагион“ от София. Гости на храмовия празник бяха монаси от България и монахини от Румъния. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов също почете празника заедно с екипа си. Стотици миряни се поклониха пред мощите на светците Петър и Павел.

Строителството на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра е започнало през 1857-58 г., но окончателното завършване и освещаване е през 1860 г. Той е издигнат на мястото на друга старинна църква, на името на Св. Георги, затова и сега освен престола на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори престол в чест на светеца.

Св. Георги и Св. Димитър се считат за покровители на цяла Добруджа и затова повечето храмове в Доростолска епархия носят техните имена. Храмът е построен от майстор Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, известен като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са сменени с други, изработени в Одеса. Камбанарията е построена през 1902 г., като камбаните са донесени от Одеса по Дунав. За самото строителство на църквата са набирани средства, като в миналото от преминаващите руски войски има дадени доста средства, помогнали са и местните занаятчии и благочестиви християни.

Превратна е съдбата на самата Доростолска митрополия. Въпреки, че е една от първите в България, през 1871 г. тя е обединена с Червенската, с център Русе. Едва през 2001 г. правдата възтържествува и на Петия църковно-народен събор тя е възстановена. Митрополитите Генадий и Геласий са управлявали митрополията до 2003 г., когато я оглавява митрополит Иларион до кончината си през октомври 2009 г. Наследява го сегашният митрополит Амвросий, избран с народното и църковно одобрение през януари 2010 г.