Около 20 души – арменци и техни потомци, посетиха в събота 400-годишната Апостолическа арменска църква „Св. Богородица“ в Силистра, за да поднесат своите венци и цветя в памет на жертвите на турския геноцид над арменския народ отпреди 106 години.

При строги мерки за сигурност, предвид извънредното положение, хората бяха допускани до мемориала, за да положат цветята си. По стар арменски обичай бе раздадена глътка мастика, за Бог да прости. Представители на държавната и местна власти поднесоха своето уважение към жертвите на геноцида.

„24 април е и денят, в който ние даваме израз на искрената си благодарност към българските си приятели, които скърбят с нас и се отнасят с уважение към арменският народ. Благодарим Ви! Нека да се помолим за душите на невинните жертви с надеждата, че ще намерят покой!“, заяви пред Мемориала, построен през 2005 г., председателят на църковното настоятелство и на арменската общност Екатерина Тодорова.

Днес потомците на «винаги храбрия народ мъченик» предават спомена за мрачните времена и почитат паметта на жертвите. Този ден е много тъжен и изпълнен с трагизъм за народа ни, коментираха представители на арменската общност.

В Силистра подобни събития за отдаване на почит са започнали в средата на 70-те години, разказаха арменците. Дотогава такива прояви били забранени от властта като превантивна мярка против разваляне на отношенията с Турция. Същото било положението и в Съветска Армения, откъдето започват поклоненията пред паметта на жертвите от геноцида. Според исторически свидетелства арменци са живели в Силистра още през 11-ти век. Част от предците на живеещите днес в Силистра арменци са се заселвали тук по икономически причини.