Границата на заболеваемост от COVID-19 в Силистренско при която се вземат още по-строги мерки още вчера прехвърли 1000 заболели на 100 000 жители. Днес статистиката сочи заболеваемост от 1004, съобщава пресцентърът на областната администрация, цитирайки директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Теодора Начева.

Силистренска област отстъпва само на столицата София, където днес този показател е 1025 на 100 000 жители. От 30 до 60% е по-ниска заболеваемостта в съседните области от Североизтока.

1085 случая на заразени са регистрирани за дните от 15 до 28 март, което е почти 25% от всички болни за една година. Общо в областта потвърдените случаи от началото на пандемията са 4640, като половината от тях са само от началото на тази година. Разпространението в региона е дифузно, като са засегнати всички общини и черната статистика се мени с часове. Има оформени множество фамилни огнища, като са засегнати цели семейства. Налице са активни огнища в трудови колективи в сферата на образованието, здравеопазването, администрацията и в различни фирми.

Ситуацията е много напрегната, заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който в събота посети силистренската болница. “Хората много късно търсят медицинска помощ и това води до сериозни увреждания на белите дробове. Почти всички са с двустранни пневмонии при сегашната трета вълна за разлика от втората, и нещо, което се наблюдава последните дни – много бързо протичане на клиничната картина”.

В трите болници в Силистренско са осигурени 132 легла за пациенти с COVID-19, от които 10 легла за интензивно лечение. През последната седмица са разкрити допълнително 15 легла за пациенти с коронавирус, предвид увеличаващата се потребност от болнично лечение за част от заболелите.

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса и РЗИ Силистра призовават гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Засега няма да се вземат мерките, които бяха наложени в Бургас при преминаването на границата от 1000 заболели на 100 000 жители.

Забраните продължават да бъдат, както и досега – носене на всички обществени места на маски, покриващи устата и носа; хигиена и дезинфекция на ръцете; избягване на струпвания от хора; осигуряване на добро проветрение на работните помещения; забрана за провеждане на групови събирания с присъствие на повече от 15 души и др.

Призовава се всеки, който има съмнение за COVID-19, ПРЕДВИД РИСКОВИ КОНТАКТИ ИЛИ НАЛИЧИЕ НА ОПЛАКВАНИЯ, да се обръща към РЗИ и Бърза помощ, както и към лабораториите в областта, извършващи изследвания за диагностика с бърз антигене тест или с PCR-тест.

Малката оптимистична новина е, че новозаразените вчера са били едва 9 души.