На 1 октомври 2020 г. ръководството на община Силистра ще поднесе венци и цветя на признателност пред паметника на Стефан Караджа, Цар Борис Трети Обединител, паметната плоча на загиналите в Добруджанската епопея в Дунавския парк и новооткритата паметна плоча, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България /пред сградата на Новата баня/ в град Силистра.

Поради епидемичната обстановка масови прояви за празника не са предвидени, а всеки по свое усмотрение е поканен да поднесе цвете на признателност пред паметниците.

1 октомври е паметен за всеки добруджанец и родолюбив българин. Ден, в който с национална гордост отбелязваме един значим исторически факт – големият ден на обединението.

На 1 октомври около 15,00 ч. преди 80 години, части от Трета българска армия, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, победоносно навлизат в град Силистра, посрещнати възторжено от добруджанци под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци. Хористите от “Седянка” за първи път изпяват марша “О, Добруджански край”. Градът завинаги преминава в пределите на Отечеството.