Утре Силистренска област ще премине в тъмночервената зона на националната карта на разпространение на коронавируса. Това опасение сподели директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра д-р Теодора Начева.

Според днешната статистика заболелите на 100 000 души население в Крайдунавска Добруджа за 14 дена са 499,8. Днес нови 33 добруджанци се срещнаха с опасната болест.

Заради въведените противоепидемични мерки, особено за притежаване на зелен сертификат, в областта е завишен интересът към ваксиниране. В деня преди оповестяването на новото условие за достъп – 19 октомври, в цялата област са били поставени едва 12 ваксини, сочи сайтът covid.tobel.bg. На следващия ден ваксинираните „скачат“ до 112, а в петък са били вече над 420.

За да бъде издаден бързо зелен сертификат силистренци предпочели еднодозовата ваксина “Янсен”. Поради изчерпването й се наложила спешна доставка от складовете в София.

Временните и постоянните ваксинационни пунктове вече разполагат с достатъчни количества от „Пфайзер“, „Модерна“ и „Янсен“. Бяха организирани часове за свободен достъп в събота и неделя в кабинета в РЗИ. Всеки ден работят и кабинетите в болниците в Силистра, Дулово и Тутракан, и в ДКЦ – Силистра. Според д-р Теодора Начева на този етап няма нужда да се увеличава броя на пунктовете за имунизация. “Тези пунктове се обслужват от медицински лица, които имат и друга основна работа. Същите лекари и медицински сестри, които участват във ваксинацията, имат и други графици и в болницата, и в кабинетите”. Изказано бе мнение, че личните лекари също следва да поемат за имунизация своите желаещи пациенти.

Според статистиката на РЗИ през септември здравните инспектори и експертите от дирекция „Обществено здраве” са извършили 128 проверки на територията на област Силистра на различни търговски обекти и други обществени места. Издадени са 2 акта за установяване на административни нарушения и е оказана консултативно-методична помощ и отправени препоръки за стриктно спазване на мерките, разпоредени със заповедите на МЗ.