505-те километра републиканска пътна мрежа в Крайдунавска Добруджа са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление.

Почти навсякъде пътищата са изчистени до асфалт, заяви началникът на отдел „Поддържане и инвестиционно-ремонтна дейност“ Красимира Колева. Има, обаче „традиционни“ невралгични участъци край селата Цар Асен и Главан, където машините своевременно освобождават пътищата. Проблемни места имало и в отсечката край ситовския свинекомплекс и край разклона за Раздел.

Около 36 специализирани машини – снегорини, песъкари и др., на поддържащата фирма встъпиха в борба със снега и виелиците още през нощта във вторник.

Поради безотговорното поведение и липсата на зимно оборудване на някои водачи на ТИР-ове Пътното управление, заедно с полицията, превантивно спираше движението на превозни средства над 12 тона от 20,00 до 6,00 ч. Най-нередовни в „зимно“ отношение тежки машини били от южната ни съседка.

На места заради силния вятър и влажния тежък сняг бяха паднали клони и дървета. Силистренските пожарникари са отстранили от 20 паднали дървета върху пътното платно по пътя през местността „Памук кулак“, премахнат е опасно надвиснал билборд по ул. „Симеон Велики“ и са укрепени провиснали проводници по ул. „Янко Тодоров“ в град, съобщи пресцентърът на полицията.

Като цяло в областта нямаше сигнали за бедстващи хора, спиране на тока или водоподаването, обобщиха информацията от областната администрация. Поради усложнената зимна обстановка, обаче вчера със заповед на кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед бяха преустановени учебните занятия в училищата на територията на общината.

Според Красимира Колева тази година зимната обстановка не се характеризира с дълготрайни ниски температури, снегът бързо се топи, което помага пътищата да се обработват превантивно против заледяване.

Доза топъл оптимизъм вдъхнаха и от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Според прогнозата на синоптиците утре вятърът ще се обърне от югозапад и бързо ще се затопли с максимални температури между 3 и 8 градуса.

През почивните дни затоплянето ще продължи. Ще има променлива облачност, по-значителна в събота и в неделя следобед, когато на места ще превали дъжд. В събота вятърът чувствително ще отслабне и временно ще се обърне от запад-северозапад, а в неделя отново ще се усили от юг-югозапад. Температурите ще се повишават и в неделя минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3, а максималните между 8 и 13. В районите със значителна снежна покривка снеготопенето ще е интензивно.

В понеделник валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне. До края на периода ще е предимно облачно, но без съществени валежи.