Днес за два часа протестиращи силистренци блокираха Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра в израз на гражданско неподчинение. Органите на реда не бяха предварително уведомени за протеста, но присъствието им беше респектиращо.

Пет патрулки с униформени дебаркираха на момента в зоната на протеста и организираха натовареното движение. По неофициална информация действията на гражданите били предавани онлайн по служебните линии на полицията.

Автомобили на организаторите – неформалната група „Протест Силистра“ и лидери на опозиционни политически партии, но в ролята си на обикновени граждани, запушиха подхода към граничния пункт за тежкотоварните и леките автомобили, което създаде временно напрежение сред водачите от страната и чужбина. Символична подкрепа имаше от представители на групата „Системата ни убива“ и от Инициативния комитет за спиране на движението на ТИР-ове през града.

Дали и кога ще има следващи протести „по линия“ на общонационалното народно недоволство днес никой от организаторите не съобщи.

Председателят на фондация „Човек, природа, здраве“ д-р Недко Белев, обаче заяви, че в началото на октомври имало гражданска готовност граничният пункт да бъде блокиран за три дни. Според лекаря решението на Общинския съвет от зимата на тази година тежките автомобили да бъдат спрени да минават през града „изпадна в безтегловност“. Никой не уважил решението на местния парламент, заяви д-р Белев. Утре в областната администрация предстои поредна среща за решаване на проблема.