Силистренският адвокат Златко Куртев е номиниран от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ за наградата „Златна ябълка“, съобщиха от неправителствената организация.

Известния юрист и общински съветник е в конкуренция с още десетина благородни българи в категорията „Благотворител“ на инициативата на Националната мрежа на децата. Тя се провежда за 11-ти път и включва още категориите „Герой на децата“, „Журналист“, „Община“ и „Детска организация“.

Националната мрежа за децата връчва наградите „Златна ябълка”, за да отличи личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Благодарение на кампанията си „Подари компютър на дете“ и активната си дейност сред институции и граждани, в сътрудничество с Женското сдружение „Екатерина Каравелова“, адвокат Златко Куртев успя за кратко време да осигури 35 компютри и лаптопи за бедни ученици. Техниката вече им помага в учебния процес в условията на онлайн обучение заради пандемията. Така също – голяма част от семействата, на чиито деца са предоставени компютри са многодетни, като съответното устройство може да се ползва в образователния процес и от друг член на семейството.

„Адвокат Куртев бе лично и емоционално ангажиран с инициативата. Положи много усилия за срещи с децата и техните семейства. Интересуваше се от техните проблеми и нужди. Благодарение на разпространената от него информация, кампанията разшири своя обхват и граждани на Силистра дариха не само ученическа техника, а и дърва за огрев, въглища за отопление, хранителни продукти, с които бяха подкрепени част от семействата“, пише в номинацията си Женското сдружение.

Изборът на победители ще бъде направен след онлайн гласуване, което ще продължи до 15 май. Победителите ще бъдат обявени в навечерието 1 юни – Международния ден на детето. Златко Куртев е вторият силистренец, номиниран за наградата „Златната ябълка“. През 2012 г. силистренката Милена Дамянова бе отличена с наградата в категорията „Политик на национално ниво“. Тогава, в качеството си на зам.-министър на образованието, младежта и науката, отговаряйки за ресор „Средно образование” в министерството Дамянова поема сериозния ангажимент по създаването на проект на нов закон за предучилищното и училищното образование.