На 14 август в Силистра ще се проведе традиционното преплуване на Дунав, една инициатива с над 80-годишна история. Записването за участие ще стане един час преди началото – от 9,00 ч.

Миналата година да пръв път преплуването не се проведе заради коронавируса и свързаните с него ограничителни мерки. Традиционно организатор е Дунавският клуб, откъдето заявиха, че са готови с подготовката и чакат с нетърпение смелчаците.

Надпреварата по 800-метровата дължина е без класиране, и се провежда с прекъсвания от 40-те години на миналия век от ентусиасти от всички възрасти – мъже, жени и деца. Желаещите да участват задължително преминават медицински преглед и предварителен инструктаж. Всички участници получават грамоти и награди, осигурени от Дунавския клуб и община Силистра.

През последното „издание“ през 2019 г. около 40 мъже и жени от различни поколения провериха способностите си във водите на реката. За съжаление през последните години се забелязва намаление на участниците в инициативата. През 2016 г. дори бе регистриран отрицателен рекорд, след като се включиха едва 31 плувци. Старите речни ветерани си спомниха, че в миналото участниците са стигали до над 300 души. Допреди години те бяха около стотина, но през последните 3-4 драстично намаляха. Скромно тази година ще премине и инициативата „Плуване към спомена“, посветена на загиналите в реката моряци и рибари, съобщиха от Дунавския клуб.