Среща на бивши и настоящи библиотекари от силистренската Регионална библиотека „Партений Павлович“ бе проведена по случай 150-годишнината на библиотечното дело в града.

Проявата започна с откриване на изложба за историята на библиотеката „150 години – в 150 снимки“. Представена бе и изложба с книги, издадени от силистренски автори.

„Днес сред нас са колегите, които са работили в библиотеката преди нас“, каза в словото си директорът на библиотеката Светла Ангелова. „Обръщаме се към Вас, за да Ви благодарим, че сте били част от Регионална библиотека – Силистра. Всеки от Вас със своя труд е допринесъл библиотеката да бъде необходима и уважавана институция в нашия град“, подчерта тя. “Обръщам се и към колегите, с които днес продължаваме библиотечната традиция и да ги уверя, че вярвам във всеки един от тях и се надявам заедно да продължим да развиваме библиотечната дейност в нашия град!”, заяви Ангелова.

150-годишнината на библиотечното дело в Силистра се свързва с дейността на местното читалище. На 1 септември 1870 г. родолюбиви силистренци основават първото читалище в Силистра и му дават името „Надежда“. В устава на читалището е записано, че то има за цел да доставя на читалищната публика „средства за прочитане“, да подпомага българската книжнина. Започнала своята дейност със скромната сбирка подарени книги, вестници и списания, библиотеката винаги се е стремяла да удовлетворява духовните потребности на гражданите на Силистра.

Днес Регионална библиотека „Партений Павлович“ съчетава традиционните културни политики с иновативни практики и информационни технологии.

Поздравления към директора Светла Ангелова и библиотекарите отправиха зам.-кметът Мария Недялкова, секретарят на общината Ростислав Павлов, директорът на дирекция „Култура“ Цветана Игнатова и юристът на Общината Николай Николов.