Вторият национален събор на староселци ще се проведе на 12 юни, събота, от 14,00 ч. в тутраканското Старо село. Всъщност тази година народното веселие ще се превърне в международно и освен жители на 9 български села, носещи характерното име, в събора ще присъстват и гости от пет села с това название от Гърция, Русия, Молдова, Северна Македония и Сърбия. Пръснати в различни краища на страната ни и света, староселци ще се съберат, за да представят своя живот и традиции, своите различни истории.

След изключително успешното си първо издание, тази година акцент на събитието ще е пресъздаването на автентична староселска сватба. „Да вземем булката, както му е ред. С калесника най-отпред, кръстникът ще поведе, а най-тежката дума на бащата ще да е: “Как се отделя жито от сламка, тъй се отделя мома от майка…”.

За всички участници и гости на събора ще бъде приготвена вкусна храна по традиционни български рецепти в най-големия български тиган, наречен юнашки. Стари и млади ще вплетат традиции и обичаи, и ще седнат заедно на софрата със здрави корени и сърца, изпълнени с любов към народното творчество. Организатор на събора е Културната организация „Старо село – живот и традиция”, от чието име е поканата към всички. Официалното закриване на събора е със специалното участие на фолкзвездата Нелина, също добруджанка, заедно с оркестър “Изненада”.