От 30 до 60 души ще се заселят след 21 юни 2022 г. в новата общинска сграда за бедни граждани, стана ясно след първата копка за строежа й.

На разгърната застроена площ от 1221 кв. м ще се построят 16 апартамента – 6 едностайни, 6 двустайни и 4 тристайни и в зависимост от подадените молби за настаняване и социална оценка ще се определи броят на жителите в сградата.

Днес кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и Христо Станев, управител на фирмата-изпълнител „Гарант строй“ ООД направиха символичната първа копка на обекта и счупиха бутилка шампанско, като си пожелаха безаварийна работа и изпълнение на проекта в срок. В тържеството участва и председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, общински служители и представители на съпътстващите проекта фирми.

Най-новият социален проект в полза на хората в затруднено финансово положение стартира на 3 декември 2019 г. и трябва да завърши на 21 юни 2022 г.

Проектът е на обща стойност 1 327 866,04 лв. – 100% безвъзмездна финансова помощ от които 85% е съфинансиране от Европейския фонд за Регионално развитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 15% национално съфинансиране. Планираната продължителност на проекта е 30 месеца.

За това време ще се осигури подходяща социална инфраструктура – съвременни социални жилища за настаняване на бедни хора от населението и постигане на интеграцията им в обществото. Проектът включва и преквалификация, обучение и здравни грижи на настанените обитатели

В сутерена на сградата ще са разположени индивидуални складови помещения, помещение за колички и велосипеди, общо мазе и малък общ склад за инвентар. Към входа на сградата няма стъпала, а асансьорната кабина ще се изгради съгласно изискванията за достъп на хора с увреждания. Отоплението на сградата ще се извършва с природен газ. Околосградното пространство включва зона за паркинг, зона за отдих, малка детска площадка с пясъчник и озеленяване. Проектът предвижда изграждането на 223 кв.м. площи за озеленяване.

Жилищата ще бъдат оборудвани с всички необходими мебели и пособия за нормален живот – кухненски шкафове, с монтирани вградени уреди, гардероби и др.