Стефан Железов е кандидат за народен представител от листата на “Демократична България”. Той е собственик и управител на счетоводна и консултантска кантора „Железов“ ЕООД в родния си град Силистра. Работи в областта на счетоводството, данъчното облагане, финансово и инвестиционно консултиране от 1992 г. Общински съветник, избран с листата на „Демократична България“ от гражданската квота.

Завършил е средно образование в ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра, с профил математика през 1985 г. От 1985 г. до 1987 г. отбива военна служба. От 1987 г. до 1992 г. завършва висше образование в Икономически университет – Варна, специалност „Икономика и управление на търговията“. Взема участие в студентската стачка есента на 1990 г. като председател на стачния комитет в ИУ – Варна.

Стефан Железов смята, че регионална политика в България след 10-и ноември 1989 г. не се осъществява. В резултат в Южна България се произвежда над ¾ от БВП на България, а Северна България изостава безнадеждно икономически, инфраструктурно, като качество на живот. В резултат са налице трудно обратими обезлюдяване и упадък на север от Стара планина. Поради това е готов да работи за създаване на индустриални зони, инфраструктура, в т.ч. Дунав мост в Силистра, в областта на усъвършенстване на данъчното законодателство.

Стефан Железов е роден, израснал и живее в Силистра. Женен, с трима сина. Майстор на спорта по шахмат.

Защо решихте да се включите в листата за народни представители на „Демократична България“?

– За да помогна за постигане на по-добър резултат в Област Силистра.

С какво бихте могли да помогнете на кампанията и партията?

– Счетоводител и консултант съм на предприятия с около 900-1000 души персонал. Познават ме и за „Демократична България“ гласуват хора от различни среди – клиенти от спортни, банкови, образователни, културни и други институции.

С какво първо трябва да се заеме новото правителство?

 – С ускоряване на ваксинацията. Есенна вълна, дори и не в мащабите на последните две, ще доведе до нови загуби на хора, затваряния и увеличени разходи за здравеопазване и засегнати бизнеси.

Каква е досегашната Ви партийна дейност в Силистра?

– Общински съветник на „Демократична България“.

Какво бихте казали на съгражданите си, за да гласуват за Вас?

– Че представлявам политическата сила с най-добрата визия за България и най-стойностната листа.

От позицията на Вашата професия, какво би могло да се подобри към настоящия момент в страната, а и на местно ниво?

– В страната:

1. Преосмисляне на разделението на България на Северна и Южна по отношение на инфраструктура, инвестиции, доходи, качество на живот и т.н. Мащабна регионална политика за наваксване на огромното изоставане и спиране на обезлюдяването на Северна България.

2. Следва да се промени субсидирането на селското стопанство в посока рязко увеличение на стимули за отрасли, създаващи заетост на село – овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство. В съседните ни държави – Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна, селата са пълни с хора.

На местно ниво:

1. Са необходими инвестиции, в т.ч. чрез изграждане на Индустриална зона, за създаване на 500-1000 нови работни места в община Силистра. Областта е намаляла от 180 000 жители на 100 000 жители, а градът от 55 000 на под 30 000 днес.

2. Дунав мост.

Като наблюдавате политическите разпри и опитите за ревизия на досегашното управление на национално ниво, смятате ли, че те са необходими и по регионите?

– В малък град като Силистра считам, че изгарянето на мостове е грешно. От позицията на жител на една от двете най-изостанали области в България считам, че политическите сили могат и трябва да работят заедно по смислени регионални политики, независимо от различията в централите.