Фолклористката и общественичка от Шуменци Калина Михайлова превърна свой имот в битов музей. Дом, граден с много любов в близкото минало, бе превърнат в етнографска сбирка музей с бит от доброто старо време. По този начин бившият педагог осъществи една своя поредна мечта. В този бит се оглежда майсторлъкът на добруджанката от района, откъдето идва родата й след преселението от Северна Добруджа през 1940 г., до Крайдунавска Добруджа, където продължава животът на севернодобруджанци.

Стотици са пъстрите престилки и сукмани, шарени черги, изписани ракли, изкусни по своята изработка месали, пищни като цветоусещане и богати на геометрия възглавници, и още – запазено в годините “обзавеждане” – всичко това място дели мегдан в стаите. А в средата – софрата – средище и място за общуване по време на хранене и в най-важните моменти, току до огнището. С уговорката – че тя, своеобразният свят олтар, никога не се покрива с кърпа или месал, но от нея винаги се изгребват до троха останките от хляба насъщен – символ в различни обреди и ритуали на много народи.

След своите изложби в селото, в Тутракан, в Русе, Силистра, Балчик и Брюксел, Калина Михайлова вече има и своя домашна подредба със събирани повече от 20 години дрехи и покъщнина, съхраняващи българщината.