Навършиха се 80 години от създаването на силистренското Средно училище “Никола Йонков Вапцаров”, съобщиха от учебното заведение. То отваря врати на 7 декември 1940 г. като крайгранично училище “Първи октомври” – датата на освобождението на Силистра след връщането на Южна Добруджа към България след дългогодишна румънска окупация. По-късно негов патрон става поетът Никола Вапцаров.

Прераства от начално в основно, става ЕСПУ, по-късно СОУ, а от 2016 г. е Средно училище. Сега то е предпочитано място за 600 ученици от първи до дванадесети клас. В началото на 80-те години училището е профилирано в областта на изкуствата и хуманитарните предмети. Сега също има възможност за изучаване на народни танци, балет, изобразително изкуство, музика.

Училищното настоятелство и училищната общност работят по различни проекти, свързани с подобряване на базата и условията за учене и труд. Тази година поради пандемията от коронавирус нямаше тържествено честване на юбилея. Вчера в един от дистанционните часове класните ръководители накратко разказаха на учениците от малките класове за историята на родното им училище.