Състав на Окръжен съд-Силистра одобри днес споразумение между Окръжна прокуратура и обвиняемият Вадет М. от село Чуковец, община Алфатар, област Силистра.

67-годишният обвиняем заяви, че разбира обвинението, признава се за виновен, разбира последиците от споразумението, съгласен е с тях, а също така, че доброволно е подписал споразумението.

Вадет М. призна, че е извършил следните престъпления:

-На 03.04.2020г. чрез използване на технически средства-окомплектован самоделен металдетектор и права лопата е търсил без съответното разрешение археологически обекти и

-От неопределена дата до 03.04.2020г. е държал в дома си повече от три археологически обекта-монети, апликации, гривни, стрели, и други, общо 182/сто осемдесет и два/ броя. Обектите не са идентифицирани и регистрирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

За извършените престъпления съдът наложи на Вадет М.едно общо най-тежко наказание по вид „Лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изтърпяването на което отложи за срок от 3 години.

Обвиняемият е осъден да заплати направените по делото разноски.

Археологическите обекти се отнемат в полза на държавата с предаването им в РИМ-Силистра. Също в полза на държавата се отнемат лопата, и металдетектор, с оглед тяхното унищожаване.

Според разпоредбите на Наказателно-процесуалния ни кодекс, след приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления. Съдът одобрява споразумението, когато не противоречи на закона и морала.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван на въззивна инстанция.