Окръжният съд в Силистра определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за непълнолетният обвиняем за умишлено убийство А.К., съобщи пресцентърът на съда.

На 7 август в тъмната част на денонощието 15-годишният А.К. от село Искра посетил дома на Д.Х. от същото село. Между двамата възникнал конфликт, обвиняемият А.К. нанесъл две прорезни рани в тялото на Д.Х., след което се отдалечил в неизвестна посока. Пострадалият Д.Х. починал в МБАЛ-Силистра няколко часа по-късно.

По отношение на обвиняемия А.К. е предявено обвинение за умишлено убийство. Това е едно от най-тежките престъпления против личността, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

В съдебното заседание прокурорът изрази становище, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, а също така да напусне пределите на страната. Заниженият родителски контрол също потвърждава необходимостта от определяне на най-тежката мярка за неотклонение.

Служебният защитник на непълнолетния А.К. заяви, че не са налице основания за задържането под стража, че той е бил провокиран от пострадалия, и че случилото се е защитна реакция на обвиняемия. Изтъкнат бе факта, че той не е затруднил провеждането на процесуалните действия.

Съдът установи, че към настоящия момент са предоставени достатъчно по обем и характер доказателства, обосноваващи предположението, че А.К. е извършил престъплението, за което му е предявено обвинението за умишлено убийство. Това са: оглед на местопроизшествието, изготвен фотоалбум, показанията на разпитаните множество свидетели и обясненията на обвиняемия А.К. Много важно е и обстоятелството, че по предварителни данни той не нанесъл еднократен удар по отношение на жертвата, което на този етап не би могло да се приеме като инцидент, освен това след осъществяване на деянието обвиняемият направил опит да се укрие.

Окръжният съд, преценявайки доводите, изложени в постановлението на Окръжна прокуратура, становищата на страните в съдебно заседание и приложените по делото доказателства, счете, че са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемия А.К.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.