Демонстративни занятия по гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности ще ознаменуват Професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември. В Силистра демонстрацията ще се проведе на 16 септември от 16,30 ч. зад сградата на Общината, в Тутракан – на 18 септември от 10,00 ч. пред сградата на Общината, и в Дулово – на 14 септември от 9,00 часа в центъра на града.

Днес изложба на детски рисунки, участвали в националния конкурс „С очите си видях бедата“, ще бъде експонирана във фоайето на Младежкия дом, а пак там в сряда и четвъртък от 10,00 до 12,00 часа ще може да бъде видяна мултимедийна презентация във връзка с действия при пожари и бедствия.

От 14 до 18 септември в Силистренска област, както и в цялата страна, ще се проведе Седмицата на пожарната безопасност. По традиция през този период огнеборците организират различни инициативи, насочени към повишаване информираността на населението в областта на пожарната безопасност, издигане престижа на професията и популяризиране на дейностите, изпълнявани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В Силистренска област трите районни служби и участъците обявяват периода 14-18 септември за Дни на отворените врати и канят гражданите да се запознаят на място с работата на служителите, особеностите и характеристиките на техниката за реагиране при пожар. По същото време в регионалната дирекция и противопожарните служби ще функционират приемни за граждани и открити телефонни линии по въпроси на пожарната безопасност. Телефонните номера са в Силистра – (086) 83 23 07 и (086) 886 695, в Тутракан – (0866) 61 160 и в Дулово – (0864) 225 46.

В програмата на Седмицата са включени още учебни занятия – евакуации, спортни състезания и дарителска кампания в помощ на децата на загинали пожарникари.