Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни – по математика. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

„Изпитите ще започнат в 9,00 ч. За да създадем спокойствие и равнопоставеност, по български език и литература няма да бъдат включени въпроси за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и творбите: „Бай Ганьо пътува“, „По жицата“, „Неразделни“, „Заточеници“ и „По жътва“. Те ще се изучават, но няма да са включени в изпита. По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници“, каза още Вълчев.

По думите му няма промяна при изпитите по проверка на способностите за профили и професии в областта на изкуствата и спорта.

„На седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждане на РСН тест предходния ден или 36 часа предварително и след отрицателен резултат те ще положат изпитите си в отделно помещение. Към онзи ден те бяха 14 деца. Ще намерим най-добрия вариант за провеждане на изпита за всички ученици, които имат уважителна причина да не могат да присъстват на редовните“, посочи той.

„Предлагаме тази година националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас да не се провежда. Ще се направи диагностика следващата учебна година. Няма да бъде за всички училища. Няма да се пишат оценки в удостоверения и няма да се оценяват училища и учители въз основа на това оценяване. Това е извадка. Това е възможност за нас да подбираме по-различна организация за провеждането на изпита, включително и в електронна среда. Не сме готови за провеждане на изпити в електронна среда, но трябва да правим крачки в тази посока. Националното външно оценяване е необходимо, но трябва да коства по-малко усилия и не трябва да създава стрес за родителите и учителите“, каза още министърът.