Общо 268 деца от цялата страна участваха в 29-тия Международен екологичен форум „Сребърна 2020“, който тази година бе на тема „Планетата Земя – безценен дар“. Поради извънредната епидемиологична обстановка съпътстващите конкурси за рисунки и литературни творби се проведоха дистанционно. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас

В конкурса за рисунки участваха 163 деца от 30 града в страната. Жури с председател Елена Маркарян и членове Вихрен  Иванов и Живка Ковачева отличи най-добрите творби.

При рисунките първо място при най-малките спечели Михаела Михова от Попово, а поощрение получи Радослав Николов от Силистра. Във втора възрастова група първа е Тина Тунчева от Варна, а с поощрение се поздрави Камен Ангелов от Средище. При големите художници първа е Ивайла Петрова от Попово.

При графиките Специалната награда на РИОСВ – Русе спечели Светлана Петрова от Велико Търново

В направление „Приложно изкуство“ първи е Онур Хюсеин от Главиница, втора е Вяра Гълчавова от Силистра, а трети – Сезнур Асанов от Средище.

В конкурса за литературни творби участие взеха 105 деца от 20 града на страната. Жури с председател Ванушка Ангелова и членове Адриана Мумджиева и Христо Христов определи най-талантливите литератори.

За стихотворение първо място при най-малките спечели Любов Пенева от София, а с поощрение се поздрави Памела Енева от Силистра. За разказ първо отличие получи Елена Добрева от Варна

Във втората възрастова група Лора Алекова от Тетевен написа най-добро стихотворение, а с разказите си се отличиха Даниел Бояджиев от Варна и Георги Тодоров от Габрово. За есе Йоанна Николова от Търговище взе първата награда, а поощрена бе Диляра Юсеин от Цар Самуил.

При средношколците за стихотворението си с първа награда бе отличена Виктория Недялкова от Дряново. Най-добър разказ написа Катерина Добрева от Варна, а с есе се отличи Мария Тодорова от Враца

Екологичният ученически конкурс се проведе за 29-та поредна година, за да мотивира подрастващите и да активира местните общности към опазване на околната среда и уникалното природно богатство на резервата „Сребърна” в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.