Община Силистра е дала положително становище старата дизелова електроцентрала в Силистра да се превърне в галерия и средище на културата, съобщи председателят на Дружеството на художниците в града Христина Гаева.

Идеята била коментирана с кмета д-р Юлиян Найденов и получила пълна подкрепа, заяви заместникът му по устройство на територията инж. Тихомир Борачев.

Силистренските творци вече огледали бъдещата си придобивка и обсъждат превръщането й в модерна многофункционална сграда за изложби, концерти и интелектуални срещи.

Според инж. Борачев сградата първо трябва да бъде ремонтирана, предвид обезопасяване на постройката. След това ще се подготви проект по европейски програми, с който тя да се превърне в културно средище.

Подобни „преобразувания“ на промишлени предприятия, електроцентрали, фабрики, складове и др. са честа практика в развитите държави. Сред знаковите сгради са ТЕЦ-ът „Батърси“ в Лондон от албума на „Пинк Флойд“, превърната преди години в модерен арт-хотел. Пак в английската столица друга електроцентрала се преобрази е галерията „Тейт модерн“. „Студио Берлин“ в германската столица е бивша фабрика. Стар ТЕЦ в Москва в идеалния център на града също стана галерия и кино.