Жители на силистренското село Добротица недоволстват от преминаването на тежкотоварни автомобили през населеното място. От вибрациите, предизвикани от камионите, се руши пътната настилка и се напукват къщите на хората.

Разбити улици, напукани мазилки и непрестанен шум и вибрации в домовете им – така живея хората в силистренското село Добротица.

“Робство, от което искаме да се отървем, защото няма сезон, през който да не минават. И когато се разминат два, все едно има леко земетресение”, каза Росица Касабова.

“Скочих, като чух джангъркане, скочих, помислих, че нещо ми падна, а то камиона”, каза Елена Атанасова.

Сред най-пострадалите къщи е тази на Мария Дойчева.

“Непрекъснато от шума, от тресенето, излизат тези пукнатини, замажем ги, после пак излизат. Просто пръста да си пъхнеш там”, каза Мария Дойчева.

От тежестта на камионите се уврежда не само асфалтът по главната улица, но водопроводът под нея.

“Избиват тръбите. Има голяма загуба на вода, тя подкопава почвата отдолу и от там пропадат домовете ни”, каза Мадлена Христова.

Взетите мерки от общинския център също не дали резултат.

“Миналата година от Община Ситово предприеха изграждане на две пътеки – легнали полицаи – които да ограничат скоростта на тировете. Има също и знаци, поставени за ограничение на скоростта, но тировете не се съобразяват нито със знаците, нито с легналите полицаи”, каза Искра Георгиева – кмет на село Добротица.

Решението на проблема е изграждането на обходен път. Местните обаче са загубили надежда, че това може скоро да се случи.