В края на 2023 г. модерна диорама по подобие на Плевенската панорама, но оборудвана с най-съвременните технологии за експониране на артефакти и документални свидетелства от историческото минало ще приеме първите си посетители, съобщи пресцентърът на „Банка ДСК“. Финансовата институция е сред инвеститорите в патриотичното начинание. Съоръжението ще бъде построено край Мемориалния комплекс „Военна гробница“ в село Шуменци, като строителството ще започне през есента на 2021 г.. Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с национално значение през 2018 г.

През 1922 г. на мястото е изграден паметник – обелиск, поддържан и до днес от община Тутракан и Историческия музей. През 2002 г. е изграден и парк, който става сцена за официални чествания, а през пролетта на 2007 г. е построен и осветен параклиса „Св. Георги Победоносец“. Именно тогава се заражда и оформя идеята за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“, който да бъде посещаван от повече заинтересовани туристи и посетители. От 2013 г. до 2015 г. е подготвен проект, финансиран от Инициативен комитет „Тутраканска епопея“ с учредители – акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, д-р Анатолий Кънев, д-р арх. Владимир Игнатов и др.

Новото съоръжение ще носи името „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ и ще бъде изградено по проект за над 4 954 000 лв. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 4 210 425 лв., осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“. 452 400 е финансирането от „Банка ДСК“ чрез и дъщерното й дружество „Регионален фонд за градско развитие“, а собственото участие на община Тутракан е от 291 800 лв.

Проектът предвижда изграждане на енергийно ефективна експозиционна сграда с футуристичен дизайн и съвременно интерактивно оборудване и обзавеждане. Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих.

С изграждането на изложбената сграда се цели подобряване на обслужването и изживяването на посетителите. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно, както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в Историческия музей в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 години, а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели. При боевете край Тутракан през септември 1916 г. вечен покой намират над 8000 войници и офицери от четири народности, от които 1764 – български. Признателното поколение издига през1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.